Jouw bedrijf op de kaart zetten met lokale SEO | Dotsimpel
menu

Jouw bedrijf op de kaart zetten met lokale SEO

 • event 01-06-2023
 • schedule 14:00
 • timer 9 minuten

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO is een vorm van zoekmachineoptimalisatie die gericht is op het verbeteren van de zichtbaarheid van jouw bedrijf in de zoekresultaten van Google voor lokale zoekopdrachten. Het doel van lokale SEO is om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf hoger in de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen zoeken naar producten of diensten in jouw regio.

Het belang van lokale SEO

Lokale SEO is belangrijk omdat steeds meer mensen gebruik maken van zoekmachines om producten of diensten te vinden in hun lokale omgeving. Volgens Google heeft ongeveer 46% van alle zoekopdrachten betrekking op lokale informatie. Dit betekent dat als jouw bedrijf niet goed zichtbaar is in de lokale zoekresultaten, je potentieel veel klanten misloopt.

Daarnaast is lokale SEO ook belangrijk omdat het steeds moeilijker wordt om organisch verkeer te genereren. Er is veel concurrentie online en zoekmachines zoals Google worden steeds slimmer in het detecteren van spam of onbetrouwbare websites. Lokale SEO biedt daarom een ​​manier om jouw bedrijf op te laten vallen in de zoekresultaten en de concurrentie voor te blijven.

Hoe werkt lokale zoekmachine optimalisatie?

Google heeft een belangrijke rol bij het bepalen van lokale zoekresultaten. Zelfs als een gebruiker geen plaatsnaam in hun zoekopdracht vermeldt, begrijpt Google vaak wel dat de zoekopdracht betrekking heeft op lokale informatie. En dit kun je optimaliseren met lokale SEO. Bijvoorbeeld, als iemand zoekt naar 'loodgieter' of 'schilder', worden automatisch resultaten van bedrijven in de buurt van de gebruiker getoond. Dit geldt ook voor merkgerichte zoekopdrachten zoals 'Gazelle fietsen', waarbij lokale dealers in de zoekresultaten worden weergegeven. Lokale SEO zorgt er op zijn beurt weer voor dat je beter gevonden wordt in de buurt.

De uitzonderingen zijn zeer specifieke zoekopdrachten of niche markten. De zoekintentie van gebruikers verandert en hier worden de zoekresultaten ook op aangepast. Als iemand op zoek is naar een specifieke product of dienst, dan zijn mensen over het algemeen ook bereid om verder te reizen. In zo'n geval toont Google meer dan alleen lokale zoekresultaten.

Lokale SEO werkt door het optimaliseren van verschillende aspecten van jouw online aanwezigheid, zoals jouw website, Google Mijn Bedrijf-profiel en lokale vermeldingen op andere websites. Het is belangrijk om de volgende aspecten te optimaliseren:

1.  Google Mijn Bedrijf-profiel

Google Mijn Bedrijf (GMB) is een gratis tool van Google waarmee bedrijven hun bedrijfsinformatie kunnen beheren en publiceren in Google Zoeken en Google Maps. Google Mijn Bedrijf speelt een cruciale rol in lokale SEO. GMB zorgt ervoor dat je belangrijke informatie kunt verstrekken aan potentiële klanten die zoeken naar producten of diensten in een specifieke geografische locatie.

Wanneer iemand in de buurt op zoek is naar jouw producten of diensten, zal Google jouw bedrijf tonen als een relevant zoekresultaat en de informatie uit jouw Google Mijn Bedrijf-profiel weergeven. Als jouw bedrijf bijvoorbeeld een pizzeria is in Rotterdam en iemand zoekt naar "pizzeria's in Rotterdam" op Google, zal Google relevante zoekresultaten weergeven die zijn gebaseerd op de locatie van de gebruiker, waarbij jouw bedrijf wordt vermeld samen met andere pizzeria's in Rotterdam. Zorg er daarom voor dat je lokale SEO ook inzet bij tools zoals GMB. 

Optimaliseer jouw GMB-profiel door:

 • Jouw bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer (NAP) correct en consistent te vermelden op jouw website, sociale media-accounts en andere online vermeldingen.

  NAP-informatie staat voor "Name, Address, Phone number" en verwijst naar de belangrijke bedrijfsinformatie die zoekmachines gebruiken om lokale zoekresultaten te presenteren. Deze informatie is van belang voor lokale SEO omdat het zoekmachines helpt om jouw bedrijf te identificeren en te verifiëren, en het kan ook potentiële klanten helpen om jouw bedrijf te vinden en contact met je op te nemen.

 • Het toevoegen van relevante foto's en video's van jouw bedrijf.

 • Het toevoegen van jouw openingstijden of (aangepaste) openingstijden voor feestdagen.

  Zo voorkom je dat klanten voor een dichte deur komen te staan of niet weten wanneer ze je kunnen bereiken. Door dit consistent en goed te communiceren laat je zien dat je bedrijf betrouwbaar is.

 • Zorg ervoor dat je de tijd neemt om een duidelijke en overtuigende beschrijving te maken in GMB.

  Google gebruikt de beschrijving van GMB om een ​​betere context te krijgen van wat je bedrijf doet en waar het voor staat. Het is daarom een belangrijk onderdeel van lokale SEO. De beschrijving van je bedrijf maak je zo duidelijk en specifiek mogelijk, met behulp van relevante zoekwoorden en informatie die relevant is voor je doelgroep.

 • Het verkrijgen van positieve recensies van klanten.

  Eén van de belangrijkste voordelen van Google Mijn Bedrijf is dat het ook de mogelijkheid biedt om klantrecensies te verzamelen en te reageren op deze recensies. Positieve recensies kunnen helpen om jouw bedrijf te onderscheiden van concurrenten en potentiële klanten aan te moedigen om voor jouw bedrijf te kiezen. Het beantwoorden van recensies laat ook zien dat je service serieus neemt en bereid bent om de feedback van klanten te ontvangen en erop te reageren.

2.  Lokale vermeldingen en citaten

Lokale vermeldingen en citaten zijn ook een onderdeel van lokale SEO. Een lokale vermelding is een online vermelding van jouw bedrijf op een andere website dan jouw eigen website. Dit kan bijvoorbeeld een vermelding zijn op een online bedrijvengids, een lokale krant of een blog. Het is belangrijk om zoveel mogelijk lokale vermeldingen te hebben, omdat dit jouw autoriteit en relevantie voor lokale zoekopdrachten vergroot.

Optimaliseer jouw lokale vermeldingen door:

 • Jouw NAP-informatie correct en consistent te vermelden op alle lokale vermeldingen waar jouw bedrijf wordt genoemd.

  Als jouw bedrijfsinformatie inconsistent is, kan dit problemen veroorzaken voor jouw lokale SEO inspanningen. Zoekmachines kunnen in de war raken over de locatie van jouw bedrijf, wat kan leiden tot het weergeven van onjuiste informatie in lokale zoekresultaten. Dit kan ook leiden tot frustratie bij potentiële klanten die jouw bedrijfsinformatie niet kunnen vinden of verkeerde informatie tegenkomen.

 • Te zorgen dat jouw bedrijf wordt vermeld in lokale directories en bedrijvengidsen.

  Directories, ook wel webdirectories genoemd, zijn websites die verzamelingen van links naar andere websites bevatten, op basis van categorieën of thema's. Ze zijn bedoeld om gebruikers te helpen bij het vinden van relevante informatie en websites op basis van hun interesses of behoeften. Een voorbeeld hiervan is startpagina.nl of telefoonboek.nl.

  Tegenwoordig zijn directories minder belangrijk geworden voor lokale SEO, omdat zoekmachines steeds geavanceerder zijn geworden in het vinden en indexeren van websites. Zoekmachines hechten meer waarde aan de kwaliteit en relevantie van de inhoud van een website, in plaats van alleen maar naar het aantal links te kijken dat naar een website verwijst.

  Desondanks zijn er nog steeds directories actief op het internet die populair zijn bij gebruikers die op zoek zijn naar informatie over lokale bedrijven en bezienswaardigheden. Een voorbeeld hiervan is openingstijden.nl. Sommige directories richten zich specifiek op een bepaalde branche, zoals Zorgkaart Nederland voor de zorgsector.

  Als je besluit om jouw bedrijf te vermelden in directories, is het belangrijk om selectief te zijn en alleen te kiezen voor relevante en betrouwbare directories met een goede reputatie. Het spammen van directories met irrelevante vermeldingen kan juist een negatief effect hebben op jouw positie in de zoekresultaten en online reputatie.

 • Zorg ervoor dat jouw bedrijf wordt vermeld op lokale websites en blogs, bijvoorbeeld door het leveren van gastblogposts of het sponsoren van lokale evenementen. 

3.  Website optimalisatie

Het optimaliseren van jouw website is een belangrijk aspect van lokale SEO. Hieronder volgen een aantal tips om jouw website te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten:

 • Gebruik lokale zoekwoorden op jouw website, bijvoorbeeld door jouw plaatsnaam op te nemen in de paginatitels, metabeschrijvingen en header-tags.

  Door het opnemen van plaatsnamen in de paginatitels, metabeschrijvingen en header-tags van jouw website, maak je het voor zoekmachines en potentiële klanten duidelijk waar jouw bedrijf zich bevindt en welke diensten je aanbiedt. Dit kan helpen bij het verbeteren van de lokale SEO van jouw website en het aantrekken van relevante lokale klanten. Het is echter belangrijk om de lokale zoekwoorden op een natuurlijke en relevante manier te integreren in de content van jouw website en niet te overdrijven.

 • Voeg jouw NAP-informatie toe aan de footer van jouw website.

  De footer van een website is de sectie die zich onderaan de pagina bevindt en meestal bestaat uit informatie zoals links naar belangrijke pagina's, contactgegevens, disclaimers, copyrights en andere relevante informatie. Hoewel de footer niet altijd evenveel aandacht krijgt als de header of de content van de pagina, speelt het toch een belangrijke rol in de gebruikerservaring en de zoekmachine-optimalisatie van de website.

 • Voeg een Google Maps-kaart toe aan jouw contactpagina.

  De meeste bezoekers zullen de contactpagina bezoeken met een specifiek doel: het vinden van jouw adresgegevens of contact informatie. Met Google Maps kaart zorg je ervoor dat bezoekers met een paar kliks eenvoudig navigeren naar jouw locatie.

 • Zorg dat jouw website mobielvriendelijk is, aangezien steeds meer mensen mobiele apparaten gebruiken om te zoeken naar lokale bedrijven. Jouw lokale SEO inspanningen hebben geen effect als de website niet goed functioneert. 

Jouw bedrijf op de kaart zetten met lokale SEO

 

4.  Social media

Social media speelt een indirecte rol in zoekmachine optimalisatie, maar kan voor lokale SEO ook aantrekkelijk zijn. Zo is het een belangrijk onderdeel van branding. Een sterk merk kan bijdragen aan meer zoekopdrachten op jouw bedrijfsnaam en dit kan de ranking van jouw website in zoekmachines verhogen. Ook als jouw website content deelt die op social media wordt gedeeld en geliked, dan kan dit leiden tot meer backlinks naar jouw website. Backlinks zijn links vanaf andere websites die naar jouw website verwijzen. Door social media slim in te zetten en te zorgen voor goede branding en de verspreiding van content, kun je indirect de ranking van jouw website in zoekmachines verhogen.

Hier volgen een aantal tips voor het optimaliseren van jouw sociale media-accounts:

 • Voeg jouw NAP-informatie toe aan jouw social media-profielen.

 • Plaats regelmatig content op jouw sociale media-accounts om jouw online aanwezigheid te vergroten en verwijs naar jouw locatie.

 • Zorg voor interactie op jouw social media-accounts.

  Social signals zijn signalen die zoekmachines kunnen gebruiken om de relevantie en populariteit van jouw website te bepalen. Dit omvat likes, shares en andere interacties op platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. De theorie achter social signals is dat wanneer mensen op social media een link naar jouw website delen of erop reageren, dit aangeeft dat de content van jouw website relevant en waardevol is voor een specifieke doelgroep. Dit kan zoekmachines helpen om de relevantie van jouw website te bepalen voor bepaalde zoekopdrachten.

  Hoewel er geen direct bewijs is dat social signals direct bijdragen aan de ranking van jouw website in zoekmachines, zijn er studies die aantonen dat er een correlatie bestaat tussen social signals en hogere ranking in zoekresultaten. Het is belangrijk om te onthouden dat social signals slechts één van de vele factoren zijn die zoekmachines gebruiken om de ranking van jouw website te bepalen. Het is dus belangrijk om naast social media ook andere lokale SEO-technieken toe te passen om de ranking van jouw website te verbeteren.

Conclusie

Lokale SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie voor bedrijven die zich richten op lokale klanten. Door het optimaliseren van jouw Google Mijn Bedrijf-profiel, lokale vermeldingen, website en sociale media-accounts, kun je jouw bedrijf beter vindbaar maken voor mensen die zoeken naar producten of diensten in jouw directe omgeving. Zorg ervoor dat jouw NAP-informatie correct en consistent is op alle online vermeldingen van jouw bedrijf en verzamel positieve recensies van jouw klanten om jouw lokale SEO marketing inspanningen te verbeteren.

Lokale SEO marketing

Dotsimpel is gespecialiseerd in het optimaliseren van lokale SEO voor bedrijven. Onze aanpak is gericht op het vergroten van de online zichtbaarheid van je bedrijf in de regio, zodat je meer potentiële klanten kunt bereiken en uiteindelijk meer omzet kunt genereren.

We onderzoeken de belangrijkste zoekwoorden en zoekopdrachten in jouw branche en regio, zodat we een plan kunnen maken om je lokale SEO te verbeteren. Onze aanpak is gericht op het leveren van meetbare resultaten. We volgen de prestaties van je lokale SEO voortdurend en maken regelmatig rapportages om je op de hoogte te houden van de vorderingen. Zo weet je altijd hoe je bedrijf presteert in lokale zoekopdrachten en wat je kunt doen om nog meer potentiële klanten te bereiken. Wil je meer weten over (lokale) zoekmachine optimalisatie? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen graag.

Vragen?
Neem contact op!

Bel ons op 0592 - 20 11 11

Stuur een e-mail info@dotsimpel.nl