Meer weten over online marketplaces? Lees ons blog!
menu

Online marketplaces

  • event 17-05-2022
  • schedule 08:00
  • timer 2 minuten

Wat is een online marketplace?

Online marketplaces worden steeds groter en populairder onder mensen. Een online marketplace is een platform dat mensen en bedrijven bij elkaar brengt die iets willen verkopen of kopen. Dit is in gebruik voor handel als B2B en B2C. De marketplace functioneert dus als een soort ‘tussenpersoon’ voor de consument en een exterene verkoper of tussen bedrijven onderling. Het is een handige manier om te handelen en steeds meer mensen en bedrijven ontdekken dit.

Op de marketplaces is er soms sprake van een percentage dat je  moet afdragen bij de verkoop van iets. Dit draag je dan af aan het platform waarop de handel heeft plaatsgevonden. De transacties worden ook gedaan door de online marketplaces zelf en dit is dus de aanleiding van het afdragen van een bepaald percentage. Het is niet vanzelfsprekend dat er een percentage wordt afgedragen, dit verschilt per platform.

Verschillende marketplaces

Er zijn verschillende online marketplaces, het verschil zit hem voornamelijk in het type prodcut of dienst. Je hebt de volgende verschillen.

  • All-in-one marketplaces: De naam zegt het al een beetje, je krijgt hier vrijwel alle soorten producten en/ of diensten aangeboden. Een mooi voorbeeld van een all-in-one marketplace is bijvoorbeeld Amazon.com
  • Verticale marketplaces: Dit zijn marketplaces die items verkopen uit één specifiek gebied. Neem vinted als voorbeeld, die verkopen alleen tweehands kleding.
  • Horizontale marketplaces: hier worden verschillende diensten of producten aangeboden die allemaal iets met elkaar te maken hebben. Booking.com is een mooi voorbeeld voor dit. 

bestand opslaan voor een online marktplaats

Een bedreiging of een kans?

Bij online marketplaces is er van beide sprake, het biedt zowel kansen als bedreigingen. De groei van online marketplaces neemt enorm toe en als consument is er ook zeker wat geld te besparen. Consumenten kunnen met elkaar handelen en zo besparen zij vaak geld met het kopen van tweedehands prodcuten op marktplaats of vinted bijvoorbeeld. Dit wil niet zeggen dat het alleen een bedreiging voor bedrijven is, want voor bedrijven liggen er ook veel kansen op dit soort platformen maar het is maar net wat je er zelf mee doet. Zo liggen er veel kansen voor meer omzet, veel mensen maken gebruik van deze platformen en strandden dan sneller op jouw producten of diensten. Verder is het ook zeer geschikt om je overige voorraden te verkopen. Ook kunnen er verschillende prijsstrategieën gebruikt worden en deze leiden tot een hogere conversieratio. Je kunt dus goed profiteren van deze platformen en de innovatiekracht die hierbij komt kijken.

Heb je een vraag over online marketplaces?

Heb je nog vragen over online marketplaces of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Vragen?
Neem contact op!

Bel ons op 0592 - 20 11 11

Stuur een e-mail info@dotsimpel.nl