Start direct met e-learning en profiteer van de voordelen.
menu

Waarom E-learning beter is dan pen en papier

  • event 31-03-2023
  • schedule 15:00
  • timer 10 minuten

E-learning, ook bekend als online leren. De ’e’ in e-learning verwijst naar het gebruik van online leren met een digitaal apparaat. Het is een verzamelnaam voor verschillende werkvormen, waaronder online cursussen, webinars, virtuele klaslokalen, educatieve apps en meer.

De mogelijkheden zijn eindeloos, daarom gaan we ons vandaag even beperken tot de basics. Wij vertellen je graag welke mogelijkheden het biedt en hoe je dat voor jouw bedrijf kunt laten werken. Vooral binnen bedrijven valt er veel winst te behalen met online leerprogramma's. Zo heeft het bijvoorbeeld een positieve invloed op de productiviteit.

E-learning zie je overigens ook in vrijwel elke branche terug zoals het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven en de overheid.  

Voordelen van e-learning voor de gebruiker

E-learning heeft veel voordelen, zowel voor jouw bedrijf als de deelnemer.

  • Geen reistijd en locatieonafhankelijk
    De meest voor de hand liggende voordeel van e-learning is dat deelnemers geen reistijd hebben en locatieonafhankelijk zijn. Deze leerwijze maakt het mogelijk om overal ter wereld te studeren. Op de computer, telefoon of tablet. Het enige wat deelnemers nodig hebben is een goede internetverbinding.

  • E-learning geeft veel flexibiliteit in het leerproces
    Iedereen kan op zijn eigen tempo leren en de tijd besteden die zij nodig hebben om de training of cursus te voltooien. Dit betekent dat iedereen zijn of haar leerervaring kan aanpassen aan de eigen behoeftes. Bijvoorbeeld: in plaats van twee uur lang geconcentreerd luisteren naar een trainer kunnen deelnemers de inhoud opsplitsen in kleinere stukken van 30 minuten.

  • Het is laagdrempelig
    Doordat je niet gebonden bent aan een fysieke locatie of afhankelijk bent van de beschikbaarheid van een trainer, kunnen deelnemers aan de slag op de momenten dat hen het beste uitkomt. En dit maakt het eenvoudig(er) te combineren met een druk werkschema, het gezinsleven en vrijetijdsbestedingen.

  • Verhoogde retentie
    Volgens de Research Institute of America verhoogt dit de kennisbehoud met 25-60% (ten opzichte van klassikaal leren) [1]. Dit komt doordat e-learning vaak interactieve elementen aanbiedt zoals quizzen, audio, afbeeldingen en/of video’s. Dit maakt het voor de deelnemer visueel stimulerend, beknopt en interactiever. En juist deze elementen versterken het leerproces en de betrokkenheid van de deelnemer.

  • Zelfontplooiing en kansen voor werknemers
    Het biedt de mogelijkheid om je kwalificaties te verbeteren en/of nieuwe vaardigheden te leren. En wellicht de kans op een promotie of beter betaalde functie.

Voordelen van e-learning voor bedrijven

Van het MKB tot aan Fortune 500 bedrijven wordt er al veel gebruikt gemaakt van e-learning programma’s. Er zijn zelfs bedrijven die e-learning als kernproduct aanbieden en daar zijn hele goede redenen voor.

  • Kostenbesparing
    Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, het boeken van een instructeur, de externe locatie en kosten voor fysieke materialen, zoals lesboeken.

  • Kleine investering, groot bereik
    Met e-learning kun je talloze werknemers opleiden in verschillende kantoren, wereldwijd in verschillende landen. Deelnemers hoeven alleen online te zijn.

  • Tijdbesparing
    Je zet eenmalig de e-learning module op en daarna kun je het duizenden keren opnieuw gebruiken. In tegenstelling tot fysieke trainingen waarbij je de training moet voorbereiden als trainer/instructeur zijnde en bijvoorbeeld gemaakte examens achteraf nog moet nakijken.

    Daar komt bij dat e-learning trajecten sneller en effectiever wordt afgerond. Onderzoek toont aan dat online leren medewerkers zo’n 40% tot 60% minder tijd kost dan het klassikale trainingen met dezelfde inhoud [2].

  • Het is meetbaar
    E-learning stelt bedrijven in staat om het succes van de programma’s te meten door gegevens met betrekking tot voortgang bij te houden. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat je inzicht hebt in het huidige niveau van medewerkers en het doel waar je naar toe werkt.

  • Flexibel inzetbaar
    Denk aan het opleiden van nieuw personeel, omscholen voor nieuwe functies binnen de bedrijf en het efficiënt bijscholen van interne medewerkers. De inhoud kunnen zij direct toepassen op hun huidige werkzaamheden.

  • E-learning modules en de inhoud ervan kun je snel updaten
    Je stelt zelf je eigen leerprogramma samen en voert eenvoudig wijzigingen door die direct beschikbaar zijn voor de lerende deelnemers. Gegevens worden veilig opgeslagen in een database en je kunt ze altijd raadplegen.

  • En nog veel meer…
    Naast de eerder genoemde voordelen biedt het jouw bedrijf nog veel meer. Denk aan voordelen zoals:
    • Kennis en vaardigheid verhogen van eigen werknemers
    • Het is energievriendelijker
    • Het genereert uiteindelijk meer inkomsten
    • Productievere werknemers
    • Verhoogt de betrokkenheid van werknemers
    • Een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde (de kans om door te groeien)
    • Hoge retentiepercentage

Jongeman die op desktop lesstof aan het doornemen is

Is e-learning dan beter of net zo goed als de traditionele leervormen met persoonlijk contact?

Ja en nee. Voor de meeste bedrijven, scholen en verenigingen vormt het een fantastische uitkomst. Het is lang niet altijd een vervanging van persoonlijk onderwijs, maar meer een aanvulling. Je wil bijvoorbeeld ook niet in het vliegtuig stappen bij een piloot die alleen vluchtsimulaties heeft gedaan. Hier is toch echt een stuk praktijk met een ervaren trainer voor nodig. E-learning is dus niet voor elk onderwerp geschikt.

Daarnaast vraagt het zelfdiscipline van de deelnemer. Met name wanneer de deelnemer het dient te volgen buiten werktijd. Er is in principe geen sociale interactie tijdens de e-learning module of rechtstreeks contact met de trainer. Dit zorgt ervoor dat de deelnemer hier zelf tijd voor moet inplannen en aan de slag gaat met zijn of haar ontwikkeling. 

Online leren is ook niet altijd even toegankelijk voor iedereen op technisch vlak [3]. Mensen die minder technisch zijn en niet goed met computer overweg kunnen maak je hier niet blij mee. Ook voor mensen met een beperking kan dit een belemmering vormen. Denk aan slechthorenden of iemand die kleurenblind is. Ook zul je er rekening mee moeten houden in hoeverre zij beschikken over of toegang hebben tot juiste en geschikte elektronische apparaten. Bijvoorbeeld in het geval van video of audio bij een online module.

 

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Hieronder 5 interessante feiten en cijfers over e-learning

  1. De e-learning markt is eigenlijk al meer dan 2 decennia oud
  2. Sinds 2000 is de globale e-learning industrie met 900% gegroeid
  3. Bedrijven die e-learning gebruiken genereren gemiddeld 42% meer inkomsten
  4. Met e-learning verbetert de productiviteit van werknemers met 15% tot 25% en verhoogt de betrokkenheid met maar liefst 18%.
  5. Zo’n 58% van medewerkers (wereldwijd) geeft de voorkeur aan e-learning zodat ze in eigen tempo kunnen leren.


In 9 stappen e-learning introduceren binnen jouw bedrijf

Het introduceren van e-learning binnen een bedrijf kost bij het opstarten veel tijd, maar het is het meer dan waard op de lange termijn. Het succes van e-learning hangt af van een zorgvuldige implementatie en de betrokkenheid van de werknemers.

Om e-learning succesvol te introduceren binnen een bedrijf, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:

1. Kijk naar de behoeften, verwachtingen en mogelijkheden van je doelgroep en of het bij jouw bedrijf past
Het is belangrijk om eerst te kijken naar de behoeften en de doelstellingen van jouw bedrijf, voordat je begint met het introduceren van e-learning. Stel vragen zoals:

  • Welke vaardigheden kunnen we met e-learning verbeteren? Zijn dit industrie specifieke vaardigheden, softskills, zakelijke skills (zoals time management en leiderschap)
  • Is het een aanvulling op of een vervanging van traditionelere leermethodes?
  • Sluit het aan op de doelen van de bedrijf? Bijvoorbeeld het verlagen van de trainingskosten, het trainingsproces standaardiseren, de trainingsduur verkorten of de retentie van informatie verbeteren.
  • Past het binnen de technische en computervaardigheden van mijn doelgroep?
  • Zou dit binnen de sociale omgeving passen? Denk aan de gemiddelde leeftijd, motivatie voor zelfontwikkeling en de apparaten die ze zelf gebruiken in hun vrije tijd.

2. Maak een introductieplan
Introduceer e-learning stap voor stap en zorg voor een goede begeleiding en ondersteuning. Zo overweldig je je werknemers niet en voelen zij zich comfortabel navigeren in het leerproces en de nieuwe manier van leren.

3. E-learning platform kiezen
Er zijn veel e-learning platformen op de markt. Elk met hun eigen voor- en nadelen. Kies daarom een platform dat past bij jouw doelstellingen, budget en bedrijfsbehoeften. Maak bijvoorbeeld een checklist van vereisten. Denk aan onderwerpen als:

  • Apparaten
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Interactie mogelijkheden
  • Reviewmogelijkheden
  • Updates
  • Publicatiemethode
  • Online of desktop app
  • Prijs en licentiekosten
  • Support
  • Voor- en nadelen

4. Maak je e-learning modules aantrekkelijk, interactief en relevant voor je medewerkers
Als je een platform hebt gevonden is het tijd om cursussen te creëren. Kies cursussen waar behoefte aan is binnen het bedrijf en de werknemers. Zorg dat je in de verschillende media gebruikt (zoals tekst, beeld, geluidsopnames of video’s) en wissel het af. Zo houd je de aandacht en motivatie van de werknemers.

Voordat je e-learning volledig implementeert kun je de inhoud, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid testen om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor jouw medewerkers.

5. Zorg ervoor dat je feedback mogelijkheden biedt
Dit kun je doen door naast de online modules ook contact te houden met medewerkers, zowel face-to-face als virtueel. Door je bereikbaar en toegankelijk op te stellen voor vragen of suggesties krijg je een beeld van de deelnemers die wellicht meer ondersteuning nodig zijn bij de implementatie ervan.

6. Structuur, navigatie en voortgang
Leg je werknemers uit hoe de cursussen werken, wanneer ze het kunnen volgen en afronden. Zorg ervoor dat je dit met een introductie doet, de vormgeving navigatiemogelijkheden en door lesstof op te delen in secties. Dit maakt het voor medewerkers eenvoudiger om te weten hoe ver ze zijn en wat ze nog moeten doen.

7. Kies voor variatie indien mogelijk
Houd in gedachten dat niet elke medewerker dezelfde leerstijl heeft en even snel informatie oppikt. Zorg er daarom voor dat je medewerkers de mogelijkheid biedt om zelf hun leertempo en leerpad te bepalen. Bijvoorbeeld met verschillende modules of onderwerpen die aansluiten op hun interesses.

8. Monitoring en evaluatie
Zo kan je de voortgang van werknemers bijhouden, maar ook de tevredenheid en de gedragsverandering van je medewerkers. En pas op basis van deze informatie het programma aan waar nodig is om het beste resultaat te behalen.

9. Beloon je medewerkers voor hun inzet en prestaties
Laat je werknemers weten dat ze bijvoorbeeld een certificaat of badge krijgen na het voltooien van de cursus. Ook een compliment of positieve feedback zorgt voor een boost in motivatie en zelfvertrouwen.

E-learning is een krachtig hulpmiddel geworden voor bedrijven en individuen die hun kennis en vaardigheden willen verbeteren. Met de juiste planning, implementatie en promotie kan het naadloos worden geïntegreerd bij bedrijven van elke omvang en elk type. Door te investeren in e-learning, kunnen bedrijven hun medewerkers helpen om te groeien en zich te ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen concurrentiepositie verbeteren.

De trends en ontwikkelingen

Er zijn verschillende trends en ontwikkelingen op het gebied van e-learning. Het loont om hiervan op de hoogte te blijven zodat je leermethodes kunt aanbieden die het beste bij je leerdoelen en doelgroep past.

Daarom hebben we een paar van deze trends en ontwikkelingen op een rijtje gezet.

  • Personalisatie: e-learning platforms en tools gebruiken data-analyse en kunstmatige intelligentie om leertrajecten af ​​te stemmen op individuele leerlingen. Dit kan helpen om deelnemers gemotiveerd te houden en hun leren te verbeteren.
  • Micro-learning: in plaats van lange en uitgebreide cursussen worden korte cursussen steeds populairder. Dit kan de leerervaring verbeteren door het gemakkelijker te maken om informatie op te nemen en te onthouden.
  • Gamification: veel e-learning platforms gebruiken gamification om deelnemers te motiveren en te betrekken. Dit kan worden bereikt door puntentellingen, badges en leaderboards toe te voegen aan de leerervaring.
  • Samenwerkend leren: e-learning wordt ook steeds meer gezien als een sociale activiteit. Het platform ondersteunt samenwerking tussen studenten door middel van videoconferenties, interne chats en platformsamenwerkingsfuncties.
  • Mobile leren: e-learning wordt steeds vaker uitgevoerd op mobiele apparaten. E-learning platforms en -tools passen zich aan deze trend aan door mobielvriendelijke aansluiting en publicatietoepassingen te ontwikkelen.
  • Artificial intelligence (AI): artificial intelligence kan worden gebruikt om het leerproces te automatiseren en te personaliseren door analyses uit te voeren en individuele feedback te geven aan deelnemers. Op deze manier kunnen zij hun leerproces verbeteren.
  • Virtual Reality (VR) kan enorm bijdragen aan een positieve leerervaring. Met de opkomst van VR technologie wordt dit steeds vaker gebruikt. VR techologie wordt bijvoorbeeld gebruikt in de gezondheidszorg en bij defensie.

De ontwikkelingen van e-learning zijn divers en laten zien dat E-learning steeds meer mogelijkheden biedt voor lerenende. We kunnen niet wachten om te zien hoe het zich verder zal ontwikkelen en ons allemaal zal blijven inspireren om te blijven leren en te groeien.

Vrouw in rolstoel achter de laptop

 

Ben je benieuwd naar onze eigen e-learning platform DotElearning?

Het e-learning platform van Dotsimpel, genaamd DotElearning, kun je zien als een digitaal onderwijssysteem. DotElearning is een toegankelijk online programma voor iedereen, zowel docent als deelnemer. Je krijgt een eigen portaal met inloggegevens en voegt binnen no time nieuwe uiteenlopende modules toe met tekst, beeld, video’s of bestanden. Het zorgt er voor dat je met jouw cursus, training of opleiding een groot aantal deelnemers kunt bereiken. En een leertraject en lesstof dat je op maat kunt maken voor gebruikers. Laat jouw deelnemers zich inschrijven via de website of stuur hen persoonlijk een uitnodiging.

Basisfunctionaliteiten van DotElearning zijn onder andere:

  • Koppeling en inschrijven via de website
  • Inzicht in resultaten per deelnemer
  • Live presentielijsten
  • Eigen portaal voor klanten
  • Import/export functies om deelnemers snel toe te voegen
  • Pasjes per e-mail in pdf
  • Zelf certificaten aanmaken en per e-mail versturen in pdf
  • Templates maken voor standaard brieven
  • Een rooster, waarbij je praktijk kunt koppelen aan een e-learning module
  • Ingebouwde back-up

Met DotElearning is maatwerk mogelijk. Onze programmeurs kunnen het eenvoudig aanpassen aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Hierdoor kun je medewerkers trainen op de vaardigheden die het meest relevant zijn voor hun werkt. Al met al is DotElearning een uitstekende keuze voor elke bedrijf die op zoek is naar een betere manier om hun medewerkers te trainen.

Vraag gerust een demo aan of neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Vragen?
Neem contact op!

Bel ons op 0592 - 20 11 11

Stuur een e-mail info@dotsimpel.nl