Lees hier ons blog over ransomware | Dotsimpel

Pas op voor ransomware hackers!

  • event 09-11-2021
  • schedule 10:00
  • timer 2 Minuten

Nu alles tegenwoordig zo aan het digitaliseren is gaat de onderwereld er in mee en zijn er veel nieuwe methodes van het uitbuiten van mensen. Wij willen je in dit blog graag waarschuwen en informeren over de mensen die achter deze oplichtingen zitten. Lees verder en leer van de informatie die wij je geven, wees veilig op het internet en pas op ransomewere hackers!

binaire codetaal en programmeren

De trend op het gebied van hacken

Ransomware is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws, ransomware word ook wel gijzelsoftware genoemd. Doormiddel van de gijzelsoftware komen hackers via een zwakke plek binnen in uw computersysteem. Als de hackers binnen komen kunnen ze bestanden versleutelen, dan kan niemand meer bij de bestanden komen. U krijgt waarschijnlijk een melding: neem contact op om uw data terug te krijgen.

Hoe werkt ransomware

Op grote schaal wordt ranswomware per e-mail toegestuurd. Als er op een link in het mailtje wordt geklikt, wordt de gijzelsoftwareware geïnstalleerd. Deze hackers kunnen grote bedrijven en organisaties plat leggen, dit is voor de hackers een aantrekkelijk verdienmodel. Ze eisen miljoenen euro’s losgeld of een deel van de omzet in bitcoins, deze betalingen zijn niet traceerbaar. Het doel van de software is dan ook om zoveel mogelijk geld te verdienen in de vorm van losgeld of crypto.

Recente ransomware gevallen

In Nederland hebben we ook al last gehad van ransomware, zo werden systemen van de Albert Heijn platgelegd waardoor vrachtwagens geen voorraden meer konden aanvullen. Donderdag 9 september heeft RTL ook een ransomware aanval meegemaakt. een aantal computers, servers en systemen binnen het Hilversumse kantoor van RTL werd gegijzeld door cybercriminelen en deels ontoegankelijk gemaakt. Gelukkig is dit probleem direct opgelost. In de verenigde staten werd in mei 2021 een oliepijplijn in de Verenigde Staten gehackt, waardoor tankstations aan de oostkust van het land zonder benzine kwamen te zitten.

Ransomware is een bedreiging voor de nationale veiligheid

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geeft aan dat er een bedreiging is voor de nationale veiligheid, IT deskundigen luiden de noodklok en zeggen dat de overheid achter de feiten aanloopt.

Beschermen tegen ransomware

Om de impact van een mogelijk cyberbeveiligingsincident of -aanval te beperken of in te dammen. 

  • klik nooit op phishing links
  • spam en malware filteren
  • endpointbescherming
  • continue controle.
  • maak gebruik van back-ups
  • gebruikerstoegang beschermen en verifiëren

Documentaire ransomware

 

Wil je meer weten over deze gijzelsoftware? bekijk hier de leerzame documentaire van BNNVARA:

Klik hier om de documentaire te kijken

Interesse?
Neem contact op!

Bel ons op 0592 - 20 11 11

Stuur een e-mail info@dotsimpel.nl